Podłogi w kuchni przechodzą przez wiele prób i zużyć. Pomiędzy rozlaniami i kroplami, ciepłem i upuszczonymi naczyniami, a także ciągłym krokiem stóp, podłoga w tej przestrzeni musi radzić sobie z wieloma zagrożeniami i dobrze wyglądać, gdy to robi. Nie każdy materiał jest dobrze przystosowany do tej lokalizacji, a niektóre opcje podłóg kuchennych będzie trwać dłużej niż inne i przy mniejszej konserwacji. Równoważenie stylu, funkcji i komfortu jest kluczem do dokonania właściwego wyboru.
Porozmawiajmy o opcjach dla podłóg kuchennych. Musiałeś widzieć wszystkie te fantastycznie wyglądające materiały do wyboru w sklepie z płytkami lub w czasopismach. Jednak bardzo szybko zdasz sobie sprawę, że opcje podłóg kuchennych różnią się ceną, więc może chcesz rozważyć umieszczenie różnych materiałów podłogowych w różnych obszarach. Być może płytka w obszarze roboczym i coś ciepłego i przytulnego w częściach wiszących-out.
Rodzaje kuchennych materiałów podłogowych
Prowadzić ciebie przez podłogowych opcji dla twój kuchni, tutaj jest podział różnych materiałów dostępny: Drewniana podłoga, naturalna kamienna podłoga, i inne alternatywy tak jak winylowa podłoga, laminat podłogowy, lub beton.
Oto siedem różnych opcji podłóg kuchennych do rozważenia dla jednego z najwyższych obszarów ruchu w domu.
Twarde drewno
Twarde drewno jest z natury bardzo trwały materiał podłogowy w większości obszarów domu. Ale, przez wiele lat, twarde drewno było uważane za zły wybór dla łazienek i kuchni, gdzie wilgoć jest często problemem. Postrzeganie zmieniło się nieco dla podłóg z twardego drewna dzięki nowoczesnym uszczelniaczom i wykończeniom poliuretanowym, które sprawiają, że materiał ten jest bardziej wytrzymały i trwalszy dla obszarów podatnych na wilgoć.
Nadal jednak należy zachować ostrożność przy wyborze podłóg twardych do kuchni. Niezależnie od tego, czy są to deski z litego drewna twardego, czy też podłoga drewniana z forniru, materiał ten będzie naturalnie bardziej podatny na problemy z wilgocią i plamy niż inne materiały podłogowe. Oto kilka innych zalet i wad twardego drewna w kuchni:
Plusy: Twarde drewno jest bardziej miękkie pod stopami, to jest dobre dla wartości odsprzedaży, i może być szlifowane i odnawiany, aby to wygląda jak nowy, jeśli staje się zbyt stary.
Minusy: Twarde drewno może łatwo wgnieść i stać się porysowane od osadzonego żwiru, to trudne dla majsterkowiczów, aby zainstalować, i to jest drogie
Podłoga z twardego drewna w kuchni zmieni się i pogorszyć nieco w czasie, jak rozlewa, rozpryski, i plamy występują. Ale, jeśli lubisz osobowość dobrze użytkowanej podłogi z twardego drewna, możesz preferować twarde drewno w kuchni.
Czy podłoga drewniana jest dobra dla kuchni?
Cóż, drewno jest podatne na uszkodzenia wilgoci i mogą być oznaczone i wgnieciony, gdy coś upuścić. Drewniana podłoga jest zachęcająca, ale należy pomyśleć dwa razy o użyciu go na podłogach kuchennych, gdzie duży ruch i woda może uszkodzić wykończenie. Doprowadzi to do wczesnego niepowodzenia.
Na plus, podłoga z twardego drewna jest nieco elastyczna, więc podłoże nie musi być idealnie stabilne, lub poziom w porównaniu do płytki. Zawsze jednak zalecam rozpoczęcie od równego podłoża!
Drewno twarde zazwyczaj trwa dłużej niż wiele innych opcji i może być wielokrotnie odnawiane i ponownie barwione.
Bambus
Podłoga bambusowa wygląda i czuje się jak twarde drewno, ale w rzeczywistości jest twardsza niż twarde drewno. Podłogi bambusowe mogą wyglądać różnie w zależności od koloru, ziarna i wzoru. Proces produkcyjny przetwarzania bambusa w podłogę sprawia, że materiał ten jest bardziej odporny na wilgoć i uszkodzenia spowodowane wodą. Bambus staje się coraz bardziej popularnym wyborem do kuchni, ponieważ jest znacznie bardziej wytrzymały niż drewno.
Istnieją trzy rodzaje podłóg bambusowych:
Strand woven: najtrwalsza i najdroższa lita podłoga bambusowa, wykonana z rozwłóknionego bambusa, który jest prasowany i formowany w bardzo gęste bloki materiału i formowany w deski
bambus konstrukcyjny: deski podłogowe pokryte warstwą bambusa i wodoodporną powłoką
Bambus lity: przetworzony przez łączenie pociętego bambusa razem, ten lity bambus może nie być idealny do kuchni, w których występuje wilgoć
Podłogi bambusowe mogą być nieco droższe od podłóg z twardego drewna. Jest również trudniejsza do odnowienia, ponieważ nie ma naturalnego kierunku ziarna materiału. Chociaż odnawianie podłóg bambusowych może być możliwe, zwykle wymaga pomocy profesjonalisty.
Płytki ceramiczne
Płytka ceramiczna jest wykonana z naturalnej gliny, która jest następnie kształtowana, szkliwiona i wypalana w ekstremalnie wysokiej temperaturze. Jest to twardy i wytrzymały materiał podłogowy, który jest odporny na wodę i plamy, co czyni go idealną opcją podłogową w kuchni. Płytka ceramiczna jest również odporna na ciepło i złamania. W normalnych warunkach, płytki ceramiczne mogą trwać w nieskończoność z niewielkimi zmianami w ich wyglądzie lub funkcji w czasie.
Płytki ceramiczne są również dostępne w wielu kolorach i wzorach i mogą przybrać wygląd innych materiałów, takich jak drewno i kamień. Płytki mogą być wykonane we wszystkich kształtach i rozmiarach, aby dać Ci bogactwo opcji projektowych. Jeśli nie możesz znaleźć płytki ceramicznej w kolorze lub wzorze, który chcesz, to jest całkowicie w porządku, aby szukać jego kuzyna, płytki porcelanowe, które jest również odpowiednie kuchnia-podłogi materiału, choć może to być nieco bardziej kruche. Wady płytek ceramicznych są nieliczne. To może być twarde i zimne pod stopami. Masz możliwość zaradzenia temu poprzez zainstalowanie systemu ogrzewania promiennikowego pod płytkami.
Beton
Jeśli mieszkasz w domu, który nie ma piwnicy i kuchnia jest na poziomie gruntu, beton może być inna opcja podłogi. Jest to niedrogi i długotrwały materiał. Możesz już mieć betonową płytę pod istniejącą podłogą w kuchni tylko czeka na odsłonięcie. Jeśli nie ma betonowej płyty już na miejscu, nowy wylewka może być wykonane na różnych powierzchniach podkładu.
Betonowa powierzchnia podłogi może być następnie polerowana, barwiona lub kreatywnie traktowana na wiele sposobów, aby przekształcić ją w niewymagające konserwacji i stylowe dzieło sztuki. Betonowe podłogi są szczególnie odpowiednie w nowoczesnych kuchniach. Jest kilka wad betonowych podłóg. Materiał może być twardy i zimny pod stopami, tak jak płytki ceramiczne. Możesz nie lubić unikalnego wyglądu betonowej podłogi, ponieważ może ona emanować miejską lub przemysłową estetyką, co może być wyzwaniem, gdy próbujesz sprzedać swój dom.
Wygląd przemysłowy
Jeśli podoba Ci się przemysłowy wygląd, możesz rozważyć betonową podłogę. To nie jest praktyczny wybór dla większości remontów, ponieważ jest bardzo ciężki. To z powodu minimalnej głębokości wymaganej do wylania solidnej betonowej podłogi, która nie pęka lub kruszy. Należy również pamiętać o wytrzymałości legarów wymaganych do wsparcia tego dodatkowego ciężaru. Jeśli budujesz nowy dom, można zrobić strukturę wystarczająco silne dla betonu. To może być wykończone z różnych plam lub kwas wytrawiania, które mogą sprawić, że wygląda bardziej interesująco.
Płytki z kamienia naturalnego
Kamień naturalny jest jednym z najbardziej popularnych, trwałych i długowiecznych opcji podłóg kuchennych dostępnych. To sygnały luksusu, a kuchnia z podłogą z kamienia naturalnego jest często rysunek dla kupujących, gdy przychodzi czas, aby sprzedać swój dom.
Różne rodzaje kamienia będą miały różne właściwości, takie jak twardość, odporność na zarysowania i długotrwałą trwałość.
Opcje podłóg w tej kategorii obejmują:
- Granit: występuje w płytkach na podłogi i płytach na blaty i jest znany z atrakcyjnego żyłkowania i trwałości przez dziesięciolecia, jeśli jest uszczelniony i konserwowany.
- Wapień: miękka i ładna płytka używana zazwyczaj na blaty, jest zbyt miękka do ruchliwych kuchni, ale może być używana do akcentów w obszarach o małym natężeniu ruchu
- Marmur: znany z eleganckiego żyłkowania, ale polerowany marmur może być łatwo zarysowany i poplamiony
- Piaskowiec: znany ze swojego miękkiego, wielobarwnego wyglądu, nie jest najdłużej zużywającym się kamieniem naturalnym, ale zużywa się wystarczająco dobrze w kuchniach
- Łupek: jeden z najbardziej wyrafinowanych kamieni, który może przetrwać dziesięciolecia, jeśli jest odpowiednio zabezpieczony i konserwowany
- Trawertyn: znany ze swojego staroświeckiego stylu i teksturowanej powierzchni, nie jest to najtrwalszy kamień naturalny.
Wadą kamienia jest to, że jest porowaty i dlatego jest podatny na przenikanie wody i płynnych plam, co jest częstym problemem w kuchni. Coroczna aplikacja wysokiej jakości penetrującego uszczelniacza do kamienia może stworzyć niewidzialną warstwę ochronną na kamieniu. Uszczelniacze muszą być nakładane regularnie.
Linoleum
Linoleum było ulubioną opcją podłogową w kuchni i łazience aż do lat 60-tych. Zanikało z popularności wraz z wprowadzeniem innych opcji podłogowych. Dziś powraca do łask i okazuje się być konkurentem dla opcji podłóg winylowych. Wykonane z całkowicie naturalnego oleju lnianego, linoleum jest przyjazne dla środowiska, jest łatwe do czyszczenia i utrzymania, występuje w szerokiej gamie neutralnych i żywych kolorów oraz w eleganckich wzorach, które obejmują granice i wstawki. Przy właściwej opiece, podłoga linoleum może trwać przez dziesięciolecia. Podłoga kuchenna z linoleum jest podatna na uszkodzenia, jeśli jest zanurzona w wodzie w wyniku wycieku lub powodzi. Unikniesz również problemu zwijających się krawędzi, jeśli zdecydujesz się na najwyższej jakości podłogę z linoleum.