Jak zaaranżować małą kuchnię, kiedy nie da się jej przerobić na aneks?


Jak zaaranżować małą kuchnię, kiedy nie da się jej przerobić na aneks?

Wiele osób zmuszonych jest korzystać z bardzo małej kuchni, która ma na przykład powierzchnię nie większą jak 7 metrów kwadratowych. Część osób w takich sytuacjach próbuje przerobić kuchnię na otwarty aneks, jednak nie zawsze jest to możliwe. Poniżej umieszczamy kilka rad dla posiadaczy bardzo małych kuchni, którzy chcą stworzyć ergonomiczne pomieszczenie.

Bardzo mała kuchnia – jak ją urządzić?

Posiadacze bardzo małych kuchni, nie muszą się specjalnie martwić, bo dzięki współczesnym meblom na wymiar, jesteśmy w stanie zagospodarować każdą, nawet małą czy bardzo nieustawną przestrzeń. Przede wszystkim gdy, pomieszczenie jest niewielkie, meble należy ustawiać na nie więcej jak dwóch ścianach i trzeba zrezygnować z części jadalnianej. Dobrym wyjściem będzie rozlokowanie mebli w kształcie litery L. Ważne jest, by w małych kuchniach nie ustawiać sprzętów na trzech ścianach. Meble ustawione w sposób narożny bez problemu zaspokoją wszystkie potrzeby osób pracujących w kuchni. Taki układ pozwala też na zachowanie zasady trójkąta roboczego. Wystarczy rozpocząć ciąg od lodówki, za którą znajdą się szafki wraz z blatem, gdzie będzie można odkładać produkty wyjmowane z lodówki. Następnie należy ulokować zlew, jeśli miejsca jest bardzo mało, to można zrobić zlew narożny, bo to również będzie dobrym rozwiązaniem. Dalej znowu powinna być część blatu roboczego, bo tam odłożymy umyte warzywa i będziemy mogli je kroić. Następnie powinna być ustawiona kuchenka lub płyta a za nią dobrze jest mieć jeszcze niewielki kawałek blatu, aby było gdzie odkładać na przykład gorący garnek na podkładkę. Przy takim układzie w niektórych kuchniach uda się jeszcze wygospodarować niewielki stolik składany na ścianę, przy którym będzie można na szybko zjeść obiad.

Czego unikać w bardzo małych kuchniach?

Mała kuchnia z całą pewnością nie jest miejscem, gdzie zmieści się ustawiona centralnie wyspa. Warto wybrać okładziny ścienne oraz podłogowe w jasnych kolorach, dzięki czemu powiększymy optycznie przestrzeń. Gdy kuchnia jest mała, przez to długość zabudowy jest stosunkowo niewielka i obawiamy się, że nie wszystko uda nam się zmieścić, możemy zrobić zabudowę pod sam sufit. W wyjątkowo małych kuchniach zwykle trzeba zrezygnować z dużej typowej lodówki na rzecz niskiej lodówki podblatowej. Podobnie rzecz ma się z płytą grzejną. Jeśli na blacie jest bardzo mało miejsca, wtedy decydujemy się na płytę która ma tylko 2 pola. Jeśli chodzi o zlewy to również mamy do wyboru liczne modele w kilku szerokościach. Gdy miejsca brakuje, można wybrać zlew jednokomorowy, bez ociekacza.

Have any Question or Comment?

Dodaj komentarz